REKONSTRUKCE VILY V BRANÍKU

Ing. arch. Jan LAPČÍK, Ing. arch. Jarmila KOPEČNÁ
Praha 4 - Braník
Realizace 2009 – 2010


Rekonstrukce vily byla nominována na cenu Grand Prix architektů  v roce 2011.

Původní rodinná vila je dílem architekta Pragera ze 70. let 20. století. Jednalo se nejen o výjimečnou stavbu, ale i o jedinečné místo, které díky orientaci svahu nabízelo exkluzivní výhled na Prahu a přitom zaručovalo potřebnou míru soukromí. Přísná a přesná kostka se strohou elegancí z ulice vyhlížela nenápadně. Vila byla původně navržena pro rodinu architekta. Jak se měnila rodina, měnila se i vila. Původní otevřené přízemí bylo obezděno. Ocelové sloupky, které podpíraly jednopodlažní hmotu bytu, byly zazděny do obvodového zdiva. Vznikla tak strohá dvoupodlažní kostka, ve které se nacházely dva samostatné byty - v každém podlaží jeden. Zahrada byla spojujícím venkovním obytným prostorem života dvou generací.

V okamžiku, kdy se rodina rozrostla o další členy, bylo nutné stavbu rozšířit. Tohoto úkolu se po svém zhostil druhý architekt v rodině - Jan Louda (zeť architekta Pragera). Na původní stavbu osadil půlený smaltovaný válec (dřívější konstrukce silážní věže), dvě nezávislá obytná podlaží obklopená vlastní terasou. Dům na domě.

V roce 2007 vila změnila majitele, který dům v letech 2008-2010 zrekonstruoval. Dvougenerační vilu, kde původně žili 3 rodiny, obývá rodina stávajícího majitele.

Smaltované plechy půlválcové nadstavby byly vyměněny za nové, stejné barvy. Původní keramický obklad obytné kostky nahradila odvětrávaná fasáda z přesných velkoformátových desek SWISSPEARL systému SIGMA 8 v červené barvě. Vnitřní dispozice byly přizpůsobeny nárokům nového majitele.

Realizace zaujala architektonické weby v zahraničí (AECCAFÉArchitecture LabArchello).